Monday, 27 December 2010

sejarah XPDC

kumpulan xpdc..sape peminat rock yang tak kenal kumpulan xpdc tu lebih baik tukar genre minat korang kepada zapin, makyong dan seangakatan nye la..cinonex nak cerita sikit..sikitttttttttttttt jea pasal kumpulan xpdc ni..

tragedy adalah nama asal bagi kumpulan xpdc..tragedy hanye sempat siap 50% jea proses rakaman apabila 2 orang yazid dan man tobey menarik diri dan di gantikan dengan lee space dan zua..baru jea nak merangkak cipta nama lee space mengambil keputusan tuk keluar..lepas tu tukar name kumpulan jadi xpdc..

tempat lee space di gantikan oleh amy dari anggota handy black kemudian lee space join def gab c..yazid yang pernah jadi pemain drum xpdc menjadi pengurus xpdc tak rasmi..x malu betol si yazid ni..haha

ahli ahli yang pernah join xpdc..bukan xpdc mendaki gunung, bukit dan sebagai nye..faham sendiri la,smack baru tau..

1987-1997
  1. mael - vokal
  2. izo - lead gitar
  3. zua - bass gitar
  4. lee space - drummer / amy - drummer
1998-2005
  1. ali - vokal
  2. izo - lead gitar
  3. zua - bass gitar / yan (lefthanded) - bass gitar
  4. amy - drummer / lola (kamikaze) - drummer / pae (barongan) - drummer
  5. nick - lead gitar
2006-xpdc reunion
  1. mael - vokal
  2. izo - lead gitar
  3. zua - bass gitar
  4. amy - drummer
  • asyraf (whiterose) pernah join xpdc pade pertengahan 2006 tapi tak buat album..

xpdc mula mencipta name dengan lagu mengeja nye iatu C.I.N.T.A..biase la darjah satu kan mase tu..ciptaan z.n kevin dan j.s kevin..dapat masuk final juara lagu nak tengok video tonyoh sini..macam nak putus urat kentut tengok mael nyanyi tak sampai..tegang urat2 leher..sipi2 jea nak putus..haha..seb baik cool lagi..

pengunduran mael banyak menimbulkan kontroversi rata2 peminat dan pengiat seni bajet xpdc akan berkubur,bungkus atau lebih senang tak boleh cari makan la,haha..tapi xpdc masih lagi bertahan dan menjadi lebih popular..album brutal terjual lebih 300,000 unit dan album terakhir xpdc bersama mael..

ketiadaan mael memberi ruang pade ali terra rossa..amy yang mengalami kemalangan tak berupaya nak main lagu2 rancak lagi..kaki dah cacat kan..wowww cabul mulut ko cinonex..lola mengantikan tempat amy..tu sedikit info permulaan tetubuh nye xpdc..nak lebih2 kene rajin2 la cari sendiri..asyik nak suap jea..ke nak cinonex suapkan kasut saiz 9??


2006
xpdc kembali bergabung dengan anggota asalnye..manakala ali dan pae menubuhkan kumpulan mpire..yan menjadi sessionist..

2007
xpdc muncul dengan album khas berjudul rock reunion yang memuatkan 20 buah lagu..

2008
pade 2008 diuar uarkan akan menerbitkan sebuah album baru..tapi disebabkan beberapa perkare album terbaru terbantut nak keluar mungkin kurang bahan2, baja, dan sebagai nye la..mane la cinonex tau ape masalah diorang ni..ape daaaaaaa

2009
album baru diterbitkan,sampe jugak hajat korang taun lepas yea..bertajuk 'rasopariso' dan di pasarkan november 2009..



antara album album xpdc..

album tahun 1990 vokal oleh mael
-darjah satu-





album tahun 1992 vokal oleh mael
-timurbarat-



album tahun 1994 vokal oleh mael
-kita peng-yu-



album tahun 1997 vokal oleh mael
-brutal-



album tahun 1998 vokal oleh ali
-samurai-



album tahun 2000 vokal oleh ali
-un matel-



album tahun 2002 vokal oleh ali
-v6-



album tahun 2004 vokal oleh ali
-un matel 2-



album tahun 2006 vokal oleh ali
-madley rugged-



album tahun 2008 vokal oleh mael
-rock union-



album tahun 2009 vokal oleh mael
-rasopariso-


2 comments:

AkuMuzikFilem said...

kelakar tengok nama album xpdc dengan cover album. hikhik

MarliaMarble said...

Wuhoo..minat gila lah dgn xpdc ni..dulu kecik2 selalu dengar lagu dia...hehe


dtg cari informasi dekat sini..! =D