Sunday, 9 January 2011

shortcut key untuk mozilla firefox

harluuu..tetiba jea terasa nak buat satu entry mengenai shortcut key..ni semua sebab seseorang mengeluh kepada cinonex penat dan tak mempunyai banyak mase untuk mencari satu perkataan atau teks dalam sebuah artikel di halaman web..

firefox merupakan salah satu browser yang terkenal..version brape pon cinonex dah tak tau..bukan up to date sangat benda2 macam ni..

dengan cara ni mungkin banyak menjimat kan mase..kepada otai2 it semestinye tahu short cut ni..kalo die tak tahu maknenye die perasan yang diri die otai it..

bagi mereka2 yang tak berapa nak celik it tu bole save dalam kepala otak korang..cakap buta it kang marah pulak kan..

ni ha short cut nye..


F1 - buka konten help firefox
F3 - cari teks dalam halaman yang sama
F5 - reload halaman we
6F - blok URL address
F11 - full screen

CTRL + A - pilih semua teks pada halaman web
CTRL + B - buka bookmarks side bar
CTRL + C - menyalin teks yang di pilih ke clipboard windows
CTRL + D - penunjuk halaman web
CTRL + F - cari teks di halaman web
CTRL + G - cari teks di halaman web yang sama
CTRL + H - membuka story side bar
CTRL + I - membuka bookmarks side bar
CTRL + J - membuka box download history
CTRL + K - menempatkan cursor pada box web search
CTRL + L - menempatkan cursor di box URL untuk menulis web addres
CTRL + M - membuka program mail untuk membuat pesal mail baru
CTRL + N - membuka page baru firefox
CTRL + O - membuka fail local
CTRL + P - print halaman web
CTRL + R - reload halaman web
CTRL + S - save halaman web ke pc
CTRL + T - buka firefox baru
CTRL + U - buka halaman source
CTRL + V - paste the content ke windows clipboard
CTRL + W - closes tab / window firefox
CTRL + X - cut text yang di pilih
CTRL + Z - undo / batalkan action terakhir













p/s..cinonex bukan sifu it..kalo salah minta la ajarkan..peace



2 comments:

intan izani said...

mmg tak pernah gune short cut ni
tq ;)

cinonex coreyan said...

x penah gune tak pea..nanti bole gune..nak copy pun bole kak intan..sila2 jgn malu2..hehe
ilmu kite share same2..