Sunday, 13 February 2011

petua dan pantang larang mencabut pokok tongkat ali di hutan

as salam ahad


uih tetiba terasa nak taip entry lagi petang ni..penyakit lama sudah kembali walaupun line celcom bb ni tersangat la lembab..tapi cinonex gagah kan juga..yehaaa time masa cuti raya cina baru ni..sempat la cinonex ke hutan bersiar2 di sana mencari harimau untuk buat lauk kenduri..ok tipu gila nak cari binatang tu..karang menciput lari watson nyambek pun kalah..


ok la masa duk bersiar2 kat hutan hari tu cinonex jumpe ni ha..


ni la pokok tongkat ali atau orang panggil pasak bumi..bukan senang nak jumpe pokok tongkat ali yang betol2 ori dalam hutan..ni pokok tongkat ali dan gambar original ok tak caye tenyeh picture tu dengan tetikus bukan guna jari tenyeh kat monitor ok..siap ada tarikh lagi..masa raya cina lepas..


petua atau pantang larang nye..

1 - kalau terjumpa pokok tongkat ali ni jangan sesekali menegur atau meroyan ''wey aku jumpe tongkat ali''..bukan tongkat orang yang bernama ali tu ok..konfem akar pokok tu akan membengkok dan mungkin akan terputus bila mencabut..akar pokok tongkat ni kan lurus strettt jea..lepas tu jangan harap la korang nak jumpe hujung akar kalau putus tu dah..

cinonex pun tak tahu la kenapa die boleh membengkok bila kite tegur pokok ni..ada sesetengah orang lama mengatakan ia bertuan..so die tak nak bertuankan kite agak nye....


2 - nak cabut pokok tongkat ali ni pun ada cara nye..bukan main cabut dan bukan boleh di gali sesuka hati..kalau dapat cabut pun berkemungkinan pokok tu boleh mati..cara nak cabut pokok tongkat ali ni mesti la membelakangkan pokok tu dan cabut dari belakang..baru la senang jea cabutnye..


ni la antara petua dan pantang larang orang dulu2..






p/s..orang dulo2 ni macam2 petua dan pantang larang nye..

12 comments:

Si DauN CeRi said...

unik betul tongkat ali ni.. cmne ntah org dulu2 bole jmpe khasiat pokok ni kan..

cinonex coreyan said...

@Si DauN CeRi: biasa la orang dulu2..ilmu bnyk =p

amir aizat said...

tp susah kan nk knal psti pokok ni,

cinonex coreyan said...

@amir aizat: yup..tapi kalau dah biasa tegok x de mslh kot =)

muhd fadil said...

kalau pokok tok ali yang pangkai tongkat banyak tanam kat belakang rumah.hehe..
*carik rimau buat lauk.kahkah..

rizwan's sweetheart said...

fda tak kenal pokok tongkat Ali...

cinonex coreyan said...

@muhd fadil: haa ape ke benda tu..haha

cinonex coreyan said...

@rizwan's sweetheart: tu gambar pokok tongkat ali la tu..

ghost writer said...

dah banyak kali jumpa pokok si ali nih masa duk dalam utan..main cabut jer..

leh percaya ker bertuan pokok2 ali tuh..karut eh.

Deqna said...

oh ye ke :)

cinonex coreyan said...

@ghost writer: kan dalam entry tu ada cakap..ada sesetngh org tua cakap bertuan..bukan cinonex yang cakap yea..kalau orang tua tu tipu cinonex..cinonex tipu la korang jugak..haha..apa daa

cinonex coreyan said...

@Deqna: yea sila percaya jgn kerut2 dahi..haha