Wednesday, 30 March 2011

orang tamak selalu kenyang

assalam


heloooo..pehh setelah dua hari bertapa mencari ilmu dan sengaje memeramkan blog cinonex ni ha..baru la hari ni sempat nak online dan bermanja pada kau yea blog..cukup2 jangan nak menipu la cakap jela kat opis line internet tak ade kan senang..jangan malu2 nak cakap yang opis kau tak bayar bil..jujur kan bagus orangnye.haha


sudah la sekapur sireh untuk entry ni..orang tamak selalu kenyang..betul ke orang yang tamak ni kenyang bukan ke peribahasa kepada orang yang tamak selalu rugi??..bagi cinonex mesti la rugi sebab die dah kenyang sangat..perot dah memboyot nak sumbat ape lagi kan..tapi bukan boyot benda lain..jangan fikir yang tidak2..


yea..dah jadi adat manusia ni mesti ade rasa tamak dalam diri..tamak ade pelbagai..kalau tamak bab belajar atau ke arah benda yang baik tak ape lah.tapi macam mane kearah yang kurang baik..??..tamak yang baik macam beribadah kepada allah swt atau belajar..bab yang agama tu malas la nak sebut..memang perlu ade rasa tamak..


kalau bab belajar ni semua nak pulun segala subjek yang ade..tamak la katekan memang macam tu..tapi jangan la sampai tak boleh bawa pulak..tamak yang tak berapa naik baik ni fikir2 sendiri la..malas nak gebang lebih2..


tu jela sedikit contoh kalau nak bagi banyak..sampai minggu depan pun korang tak abis lagi bace entry ni..siapa yang tamak die la terasa cili..sebab die makan cili..tak kan la makan cili rasa strawberi pulak..perlu ke ada rasa tamak dalam dii setiap manusia??





p/s..lega rasa 2 hari tak update entry..

4 comments:

NuNu BeBeH said...

"Org tamak selalu untung"
-Dr Fadzilah kamtumi(come to me)-

Hehee..xbole pakai tu..:p

cinonex coreyan said...

@NuNu BeBeH: yeke dr tu ckp mcm tu..bukn ustazah nana ke??..hehe

myzasuki said...

saya tak tamak utk post comment kt sni ~
:DD

cinonex coreyan said...

@myzasuki: hehe..terima kasih X2